Inre stress

Upplever du att du är stressad? Det tror jag vi alla gör, mer eller mindre, sällan eller ofta. Jag har reflekterat över hur många det är som upplever att deras stressnivå ökar, ibland utan att kunna sätta ord på vad orsaken är. Stress behöver inte betyda att man stressar omkring eller ser stressad ut utan den sitter oftast på insidan, i hjärnan. Det kan upplevas som en ständig centrifug som aldrig stannar. Hjärnan får aldrig vila.

Lena Natur 800.JPG

Vad är det som händer i kroppen vid inre stress? Vårt minnescenter i hjärnan, Hippocampus, översköljs av stresshormonet kortisol och det påverkar vårt minne. Vi glömmer saker, hittar inte orden och hänger inte med som vanligt. När kroppen inte kan göra sig av med slaggprodukterna efter kortisolet påverkar det också vårt hjärta, vårt blodsocker stiger och det lagras fett runt de inre organen. Under långvarig stress påverkas också kortisolets naturliga dygnsvariation och sömnen påverkas. På morgonen när kortisolet ska vara högt och vi ska vakna pigga och utvilade blir det istället att kortisolet är lågt och vi vaknar med känslan att vi känner oss helt slut. En känsla som kan sitta i hela dagen.

Buddha 800.JPG

 

A och O för att återfå balansen är återhämtning. Och den är så viktig! Kropp och själ måste tränas att slappna av. Det kan göras på många olika sätt och det viktiga är att hitta det som funkar för dig. Här är några förslag på återhämtning:

Promenader - Naturen är väldigt läkande, kräver inget av dig. 

Yoga - Balsam för kroppen, stärker både kropp och själ

Massage - Det frigörs måbra-hormoner som ger lugn och välmående, musklernas spänningar minskar, koncentrationsförmågan ökar och immunförsvaret stärks

Akupressur - Stressterapi som ger kroppen avslappning och hjälp av komma i balans

Meditation - Ett medvetet tillstånd av lugn och hög sinnesnärvaro. Hjärnans inställning på stress och flykt går istället till att bli mer avslappnad och positiv

Mindfulness - Att bli mer medveten och närvarande - Här och Nu

Medveten andning - Hur vi andas påverkar hur vi mår

En annan viktig del i återhämtningen är sömnen, det är då kroppen läker och varvar ned.

 

Natur1 800.JPG

"Think a little less - Live a little more"

Glöm inte att göra sånt som du mår bra av<3

Kram Lena